21 maart 2023

Bewust veilig Dag 2023

Op woensdag 29 maart 2023 is er andermaal aandacht voor veiligheid. Op deze dag zal er landelijk EXTRA aandacht worden geschonken aan veiligheid

Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.

 

Daarom zijn wij er ons steeds meer van bewust dat Veiligheid niet vanzelfsprekend is. Wij zijn ons steeds meer bewust van de potentiele veilige, of onveilige situaties of omstandigheden. Wij willen er dan op deze dag nog extra bij stil staan dat Veiligheid het belangrijkst is op de weg, en werkvloer!

Het begrip veiligheid bestaat zowel rationeel/objectief als gevoelsmatig/subjectief. Objectief kunnen er allerlei berekeningen worden toegepast op een situatie om te bepalen of deze veilig is. Daarnaast is er de subjectief ervaren veiligheid. Iemand kan zich veilig voelen, maar het rationeel gezien niet zijn en andersom. Dit wordt ook wel schijnveiligheid (respectievelijk schijnonveiligheid) genoemd.

Om de veiligheid te waarborgen bestaat er regelgeving. Zo moeten bijvoorbeeld drukvaten aan strenge eisen voldoen om explosiegevaar te minimaliseren en moeten gebouwen voldoen aan allerlei brandveiligheidseisen om in geval van brand het aantal slachtoffers en de schade te minimaliseren.

 

(bron: wikipedia)

Naar mobiele navigatie